Sektorowa Rada ds. Kompetencji w sektorze HoReCa to zespół ekspertów, praktyków i liderów opinii, którzy reprezentują różnorodne środowiska związane z branżą hotelarsko-gastronomiczną oraz edukacją i rynkiem pracy. Członkowie Rady działają na rzecz rozwoju kwalifikacji zawodowych oraz budowania silnych powiązań między edukacją a realnymi potrzebami przedsiębiorstw sektora HoReCa.
Kto tworzy Radę?
Rada ma charakter interdyscyplinarny – łączy przedstawicieli pięciu kluczowych środowisk:
1. Przedsiębiorcy i organizacje branżowe
Reprezentanci firm i organizacji działających bezpośrednio w sektorze HoReCa – zarówno dużych sieci hotelarskich i gastronomicznych, jak i małych oraz średnich przedsiębiorstw. Wnoszą doświadczenie operacyjne i znajomość realiów biznesowych.
Przykładowi członkowie:
– Dyrektorzy hoteli i sieci gastronomicznych
– Przedstawiciele izb gospodarczych, stowarzyszeń branżowych (np. Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej, HOTREC, Horeca Business Club)
2. Instytucje edukacyjne i szkoleniowe
Eksperci z placówek kształcenia zawodowego, uczelni wyższych oraz firm szkoleniowych specjalizujących się w przygotowaniu kadr dla sektora HoReCa.
Wnoszą:
– wiedzę dydaktyczną i pedagogiczną
– znajomość systemów kwalifikacji i programów nauczania
– doświadczenie w dostosowywaniu oferty edukacyjnej do potrzeb rynku pracy
3. Środowisko naukowe i eksperckie
Specjaliści z zakresu badań rynku pracy, turystyki, zarządzania zasobami ludzkimi, ekonomii i rozwoju kompetencji. Wspierają Radę w przygotowaniu analiz, raportów i rekomendacji.
Przykładowi eksperci:
– Pracownicy naukowi uczelni wyższych
– Autorzy publikacji branżowych
– Konsultanci ds. strategii rozwoju kapitału ludzkiego
4. Administracja publiczna
Przedstawiciele ministerstw, instytucji odpowiedzialnych za politykę rynku pracy, edukację i rozwój zawodowy, w tym m.in. Ministerstwa Edukacji i Nauki, Ministerstwa Rozwoju, Pracy i Technologii, PARP, ZSK.
Ich rola:
– konsultowanie polityk publicznych
– wspieranie wdrażania rekomendacji Rady w systemie edukacji i kwalifikacji
– integracja działań z priorytetami krajowymi i unijnymi
5. Partnerzy społeczni i organizacje pozarządowe
Organizacje działające na rzecz pracowników, uczniów i beneficjentów systemów edukacyjnych i kwalifikacyjnych. Zapewniają perspektywę społeczną oraz wrażliwość na potrzeby różnych grup zawodowych.
Wspierają Radę w zakresie:
– włączania głosu pracowników i odbiorców szkoleń
– promowania równego dostępu do rozwoju zawodowego
– dialogu społecznego w sektorze HoReCa
Dlaczego to ważne?
Zróżnicowanie składu Rady gwarantuje, że podejmowane działania są rzetelne, wyważone i odpowiadają na potrzeby wszystkich stron rynku pracy – zarówno pracodawców, jak i pracowników oraz instytucji wspierających rozwój kwalifikacji.
Dzięki współpracy międzysektorowej możliwe jest tworzenie rekomendacji, które są nie tylko eksperckie, ale też praktyczne i wdrażalne w realnym środowisku branżowym.
Poznaj członków Sektorowej Rady ds. Kompetencji HoReCa

Beata Bilska

Małgorzata Figiel-Koźlak

Danuta Figurska-Ciura

Sławomir Grzyb

Wioletta Hamerska

Grzegorz Kazubski

Damian Klinicki

Marian Kosarzecki

Zbigniew Koźlik

Sylwester Lis

Elżbieta Margas Dzwonnik

Bartłomiej Mierzejewski

Dorota Nidzgorska-Mazonik

Rafał Pasenik

Beata Rakszawski

Maciej Rogowski

Michał Roman

Stanisław Staniszewski

Łukasz Szewczyk

Bożena Szok
